14 علت خنک نکردن کولر گازی + راه حل تعمیر
خنک نکردن کولر گازی و اسپلیت شما میتواند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد. اما قبل از اینکه برای رفع مشکل با مرکز تعمیرات کولر گازی تماس بگیرید، حتما مقالهی زیر را بخوانید.
در این مقاله تمام دلایل سرد نکردن کولر گازی و اسپلیت را به همراه راه حل رفع آن گفتهایم. البته اگر در مرحلهای نیاز به تعمیرکار کولر گازی باشد، به شما توصیه کردهایم که آن را به متخصص بسپارید.
مشاوره تلفنی تعمیرات
مشاوره تلفنی تعمیرات
تعمیرات سریع در محل
تعمیرات سریع در محل
تعمیرات با ضمانت
تعمیرات با ضمانت نامه
یکی از مشکلات رایج و متداول در کولرهای گازی، خنک نکردن اسپلیت است.
علت خنک نکردن کولر گازی، میتواند انسداد فیلتر هوا، کمبود گاز مبرد یا نشت گاز، خرابی موتور، کثیفی کندانسور، تنظیمات نادرست ترموستات، خرابی سنسورها، اشکال در فن یا موتور فن، اشکال در رله اورلود، وجود مشکل در ورودی و خروجی هوا و … باشد.
همانطور که میبینید، مشکلات سرد نکردن کولر گازی میتواند خیلی ساده مانند: انسداد فیلتر یا کثیفی کندانسور یا کمی پیچیده مانند: خرابی اجزای داخلی و اصلی آن باشد.
البته که مشکلات ساده با سرویسهای دورهای کولر قابل حل است و نیازی به پرداخت هزینههای سنگین ندارد.
علت خنک نکردن کولر گازی چیست؟
برای یافتن علت سرد نکردن کولر گازی، اسپلیت، پنجرهای و … باید به عملکرد آن مسلط باشید.
یک کولر با هدف ایجاد و پرتاب هوای خنک ساخته شده است و تمامی قطعات آن، هماهنگ برای خنک کردن محیط کار میکنند.
زمانی که کولر گازی به اندازهی کافی هوای خنک نمیدهد، مشکلی فنی یا غیر فنی در آن رخ داده است. نیازی به نگرانی نیست و به فکر یک کولر گازی جدید نباشید.
عیب یابی خنک نکردن کولر گازی توسط یک متخصص یا با مشورت و راهنمایی یک تعمیرکار به راحتی انجام میگیرد.
قبل از اینکه گرمای بدون کولر شما را کلافه کند، شما را با اجزا و عملکرد کولر آشنا میکنیم. شاید این بخش دیدگاهی به شما بدهد که خودتان بتوانید عیب یابی کولر گازی را انجام دهید.
اجزاء کولر گازی
کولر گازی هم مانند هر وسیله برقیِ دیگری از دو دستهی اصلیِ الکتریکی و مکانیکی تشکیل شده است. در رابطه با کولر گازی این قسمتها شامل اجزاء زیر میباشند:
قسمت الکتریکی
اجزاء الکتریکی کولر گازی شامل: دوشاخه و کابلهای رابط، خازن، کمپرسور، رله بار زیاد (اورلود)، رله راه انداز ترموستات، کلید اصلی کولر، کلید چند وضعیتی (کلید فن) و کنترل از راه دور (در اسپلیتها) میباشد.
تعداد خازنها در کولرها متفاوت است. در کولرهای گازی یک خازن و در برخی دیگر از کولرها دو خازن برای راه اندازی کمپرسور تعبیه شده است.
اما به طور متداول یک خازن برای راه اندازی موتور فن و خازن دیگر برای راه اندازی کمپرسور میباشد. البته ظرفیت این خازنها در کولرها متفاوت است.
قسمت مکانیکی
قطعات بخش مکانیکی کولرگازی شامل: کمپرسور کندانسور (رادیاتور)، اواپراتور، فن اواپراتور، لوله مویین (کاپیلاری)، سینی زیر کولر، فیلتر (درایر)، خروجی هوا و فیلتر خروجی میباشد.
وجود هر مشکلی در هر کدام از این قطعات میتواند علت خنک نکردن کولر گازی شما باشد. حالا که با این قطعات آشنا شدید باید بدانید عملیات خنک سازی در کولر چگونه انجام میگیرد.
روند خنک کردن کولر گازی چگونه است؟
- در کمپرسور گاز مبرد وجود دارد که بعد از کمپرس یا متراکم شدن، به کندانسور منتقل میشود و با از دست دادن گرمای خود از گاز به مایع تبدیل میشود.
- این مایع از شیر انبساط عبور میکند که با افت فشار زیادی روبرو خواهد شد و به دو فاز (مایع و گاز) تبدیل میشود.
- مایع دوفازی به اواپراتور میرود و تحت تاثیر دمای محیط و بخار شدن، بار دیگر به گاز تبدیل میشود و سرمای خود را به اواپراتور میدهد.
- هوای گرم موجود در محیط، به پنل داخلی کولر وارد و با عبور از کویلهای اواپراتور سرد شده و از مسیری دیگر به محیط وارد میشود.
- مایع مبرد تبخیر شده در اواپراتور بار دیگر توسط کمپرسور دریافت شده و عملیات به صورت یک چرخه تکرار و هوای خنک به محیط وارد میشود.
علت کم شدن سرمای کولر گازی چیست؟
اینجا اصل مطلب است. در ادامه به تک تک دلایل خنک نکردن کولر گازی یا کم بودن سرمای کولر گازی به همراه راه حل رفع آن میپردازیم.
همانطور که میدانید، اسپلیتها از دو واحد داخلی و خارجی تشکیل شده اند. دقت کنید برای یافتن علت کم شدن سرمای اسپلیت، باید هر دو واحد را بررسی کنید که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
از سادهترین دلیل شروع میکنیم. ممکن است بهترین کولر گازی را تهیه کرده باشید اما با عدم رعایت نکات نصب نتوانید بهره وری لازم را از آن ببرید.
نصب نادرست کولر گازی
نصب نادرست کولر گازی یا اسپلیت میتواند نقش موثری در خنک نکردن خانه داشته باشد. به خصوص در اسپلیتها که از دو واحد تشکیل شده اند. باید در محل نصب پنل خارجی (کندانسور) دقت کنید.
به دلیل نقش واحد خارجی یا همان کندانسور (دفع گرما به بیرون)، باید در یک فضای باز و خارج از محیط داخلی نصب شود. فضای باز با ویژگیهای زیر:
تراکم پوشش گیاهی زیاد نباشد. چرا که مانع عبور هوای گرم از کندانسور میشود.
کندانسور در معرض نور آفتاب و گرمای شدید نباشد. چرا که باعث کم شدن سرما و خنک نکردن کولر گازی میشود. اگر ناچاراً تنها محل در دسترس برای نصب کندانسور در معرض آفتاب است، حتما از یک سایبان استفاده کنید.
در زمستان هم از یک پوشش مناسب برای حفظ آن در برابر صدمات ناشی از سرما استفاده کنید. در پایان؛ نصب اسپلیت کار سادهای نبوده و توصیه میکنیم حتما آن را به یک نصاب حرفهای بسپارید.
ظرفیت نامناسب کولر نسبت به محیط
همانطور که میدانید کولرها در ظرفیتهای مختلفی مانند: 12000، 18000، 24000، 30000 و … وجود دارند. هر یک از این ظرفیتها قادر به خنک کردن مساحت مشخصی هستند و بیشتر از آن را به اندازهی کافی خنک نمیکنند.
تولید هوای خنک برای یک محیطِ بزرگتر از ظرفیت اسپلیت، دشوار میباشد. زمانی که دستگاه دمای محیط را به حد مناسب میرساند، سنسور دستور خاموش شدن را میدهد.
در یک محیط بزرگ، بعد از مدت کوتاهی مجدداً دما بالا میرود و سنسور دستور روشن شدن را میدهد. روشن و خاموش شدن های پی در پی منجر به آسیب دستگاه شما میشود.
توصیه میکنیم در زمان خرید، حتما به موارد زیر دقت کنید و با پیشنهادهای فروشنده بهترین انتخاب را برگزینید.
متراژ محیط، ظرفیت برودتی کولر گازی، فعالیتهایی که در محیط انجام میگیرد، تعداد اسپلیتهای موجود در محیط.
به عنوان مثال یک اتاق 20 متری برای کار لیزر، نیاز به دو اسپلیت دارد. اما یک اتاق خواب 20 متر مربع، اسپلیت 12000 کافیست.
دمای بالای محیط
گاهاً پیش میآید که کندانسور در محل مناسب خود نصب شده و ظرفیت برودتی اسپلیت شما متناسب با فاکتورهای محیط میباشد. اما همچنان احساس میکنید که کولر گازی خنک نمیکند!
در این شرایط علت خنک نکردن اسپلیت از دمای بالای محیط میباشد. این حالت بیشتر در اواسط تابستان در شهرهای جنوب کشور اتفاق میافتد.
راهکار چیست؟ شما ناچار به تهیه یک کولر دیگر برای همان محیط هستید. دقت کنید اگر تمام طول شبانه روز کولر در حال کار کردن باشد، احتمال وارد شدن فشار و سوختن موتور آن زیاد است.
سرد نکردن اسپلیت به دلیل انسداد فیلتر
یکی از مزایای استفاده از اسپلیتها فیلتر شدن هواست. یعنی علاوه بر خنک کردن هوا، آن را پاک و عاری از گرد و غبار وارد محیط میکند.
به این صورت است که هوا قبل از ورود به محیط خانه، از فیلترهای هوا عبور میکند. ذرات ریز گرد و غبار، در این فیلترها به دام میافتند.
حالا که اسپلیت هوای تهویه شده را به محیط ما وارد میکند، وظیفهی ما هم تمیز کردن دورهای این فیلتر است. بدیهی است که فیلتر به مرور زمان، از این گرد و غبارات اشباع شده است.
این موضوع نه تنها علت خنک نکردن کولر گازی میباشد، بلکه همان اندک هوای خنک را به همراه گرد و غبار وارد محیط میکند.
راهکار چیست؟ انسداد فیلتر یکی از دلایل سرد نکردن کولر گازی است که خودتان میتوانید بدون نیاز به تعمیرکار کولر گازی، آن را بر طرف کنید.
اگر فیلتر سالم است تنها با یک مایع تمیز کننده و آب میتوانید آن را تمیز کنید. در غیر اینصورت حتما فیلتر را تعویض کنید.
اگر در شهرهای آلوده یا شرجی هستید، توصیه میشود هر ماه فیلتر را چک کنید.
خنک نکردن اسپلیت به دلیل کثیفی کندانسور
در یک اسپلیت، کندانسور همان واحد بیرونی است. یکی از علتهای خنک نکردن کولر گازی پر شدن این واحد از گرد و غبار است.
وظیفهی کندانسور دریافت هوای گرم از لولهها و انتقال آن به محیط بیرون است. اگر کویلهای کندانسور تمیز نباشند، انتقال هوای گرم به بیرون به خوبی انجام نمیگیرد.
این حالت باعث دفع نشدن هوای گرم داخل لولهها و خنک نکردن کولر گازی میشود. در واقع اسپلیت باد خنک نمیزند.
تمیز کردن فیلترها و شستشوی کندانسور، جزء سرویسهای دورهای کولرهای گازی میباشد. اگر خودتان قادر به سرویس اسپلیت نیستید، حتما از یک سرویسکار کمک بگیرید.
سرما ندادن کولر گازی به علت خرابی ترموستات
اگر کولر روشن میشود، کار میکند اما باد خنک نمیدهد، یکی از دلایل؛ خرابی ترموستات است. ابتدا ترموستات را پنج تا شش درجه کمتر از دمای محیط تنظیم کنید.
به صدای فن کندانسور و کمپرسور دقت کنید اگر روشن شدند، اما کولر باد گرم میدهد، ترموستات را چک کنید در صورت خرابی، آن را تعویض نمایید.
مسدود شدن لولهها
بسته شدن مسیر گاز یکی از عوامل خنک نکردن کولر گازی میباشد. لولههای رفت و برگشت، لوله مویین، شلنگها، شیرها و … از جمله مسیرهای عبور گاز هستند. علائمی که در این شرایط ملموس است، یخ زدگی یا برفک روی لولهها میباشد.
راهکار چیست؟ حتما برای عیب یابی کولر گازی از یک تعمیرکار کمک بگیرید. معمولا شستشوی مدار با ازت یکی از راه حلهای رفع سرد نکردن اسپلیت میباشد.
خرابی سنسور دما و خازن
دستور خاموش و روشن شدن اسپلیت توسط سنسور دمایی به دستگاه داده میشود. در واقع زمانی که دمای محیط به حد مطلوب برسد، سنسور دستور خاموش شدن کولر را صادر میکند.
بعد از مدتی که دمای محیط بالا رفت، سنسور بار دیگر دستور روشن شدن و خنک سازی مجدد تا دمای مشخص را میدهد.
خازن در روشن شدن کولر و راه اندازی کمپرسور نقشی اساسی دارد. وجود مشکل در هر کدام از این دو قطعه (سنسور دما یا خازن) یا ارسال دستور اشتباه میتواند علت خنک نکردن کولر گازی باشد.
خازن و سنسور را با یک مولتی متر تست و در صورت خرابی آن را تعویض کنید.
کمبود یا نشت گاز خنک کننده
کم شدن خنکی باد کولر گازی میتواند از کمبود گاز مبرد یا نشت آن باشد. زیرا عامل خنک کنندهی هوای موجود در کویلهای اواپراتور گاز مبرد است.
کمبود مبرد میتواند ناشی از یک روزنه در مسیر گاز به سمت خارج باشد. پس ابتدا باید محل نشت گاز را پیدا کنید.
برای اینکار از کف صابون استفاده کنید. کف را سراسر لوله، شیر و محل اتصالات بمالید اگر جایی حباب ایجاد شد، به کمک تکنسین تعمیر کولر گازی، آن را رفع کنید. از علائم نشت گاز کولر گازی:
- یخ زدگی روی لوله و کندانسور
- تولید صداهای زیاد
- خنک نکردن اسپلیت
اورلود کولر گازی
این قطعه در کولر نقش حفاظتی دارد. زمانی که سیم پیچ کمپرسور کولر بیش از حد مشخص داغ شود، برای جلوگیری از سوختن موتور جریان برق آن را قطع میکند.
اورلود بسته به مدل کولر شما میتواند مغناطیسی یا حرارتی باشد. به طور کلی اورلود در هر وسیلهی برقی، مفید است چرا که از سوختن آن وسیله جلوگیری میکند.
چه زمانی اورلود اتفاق میافتد؟ اگر کولر گازی به هر دلیلی تحت فشار زیادی قرار گیرد، اورلود عمل کرده و دستگاه خاموش میشود.
این موضوع میتواند سبب درست کار نکردن و در نتیجه به خوبی خنک نکردن کولر گازی شود.
بررسی این قسمت از عیب یابی سرد نکردن اسپلیت خود را به یک تعمیرکار حرفهای بسپارید. چرا که حل این مشکل نیازمند تجربه و تخصص بالایی است.
فن؛ علت ندادن باد خنک کولر گازی
کولر گازی باد خنک نمیدهد؟ فن آن را چک کردهاید؟
هر اسپلیت از دو فن کندانسور و کمپرسور تشکیل شده است. هر فن از اجزای متفاوتی تشکیل شده است که به تنهایی میتوانند روی عملکرد آن تاثیرگذار باشند.
به عنوان مثال: سیمهای فن قطع شده یا موتور فن از کار افتاده و … .
فن کندانسور وظیفه گرفتن هوای گرم و خروج آن از کندانسور را دارد. اگر فن کار نکند، هوای گرم در آن باقی مانده و کولر گازی خنک نمیکند.
فن کمپرسور هم موجب کاهش دمای کمپرسور شده و باعث افزایش کارکرد موتور میشود. هر چه کمپرسور با قدرت بهتری کار کند؛ قطعا هوای خنک تری وارد منزل شما خواهد شد.
هر دو فن را از نظر ظاهری و تدوام جریان، بررسی و در صورت نیاز به تعمیر یا تعویض هر چه سریعتر اقدام کنید.
خرابی کمپرسور
احتمالا شنیدهاید که موتور هر دستگاه برقی، در حکم قلب آن بوده و یکی از مهمترین و اصلیترین قطعات کولر گازی شما میباشد.
اگر کولر گازی باد گرم میزند، یکی از دلایل میتواند از کار افتادن کمپرسور باشد. چرا که وظیفهی این قطعه پمپاژ گاز خنک کننده میباشد.
نیم سوز شدن یا سوختن کامل کمپرسور، از جدیترین مشکل کولر گازی است که سریعا باید به یک تکنسین متخصص ارجاع داده شود.
در صورت نیم سوز شدن احتمال تعمیر کمپرسور وجود دارد. در غیر این صورت ناچار به تعویض کامل موتور میباشید.
خرابی برد؛ کولر گازی باد گرم میزند!
در دستگاههای الکترونیکی، برد الکترونیک، حکم مغز انسان را دارد. در کولر گازی، برد به همراه سنسور تشخیص دمای محیط، پیامی را به کمپرسور میفرستد تا عملیات خنک سازی شروع شود.
از آنجا که برد الکترونیک وظیفهی پردازش و انتقال سیگنالها را دارد، هر گونه خرابی و اشتباهی در آن، باعث عدم کارکرد صحیح و خنک نکردن کولر گازی خواهد شد.
دقت کنید خرابی برد و درست کار نکردن دستگاه میتواند به سایر قطعات از جمله کمپرسور هم آسیب وارد کند.
توصیه میکنیم در اولین فرصت مشکل را به یک تعمیرکار متخصص کولر گازی ارائه دهید.
استهلاک ناشی از عمر بالای اسپلیت
هر سال که میگذرد کولر گازی شما نسبت به سال قبل کمی مستهلکتر میشود. البته این موضوع و درصد استهلاک کولر گازی بعد از چندین سال، به عوامل مختلفی بستگی دارد:
- برند کولر گازی و کیفیت آن
- شرایط نگهداری و سرویسهای دورهای
- استفادهی درست و تحت فشار قرار ندادن دستگاه
موارد بالا میتواند عمر مفید کولر گازی شما را بالا برده و کیفیت آن را حفظ کند. البته توقع زیادی است که بعد از 10 یا 15 سال برودت کولر شما مانند سال اول باشد.
اگر تمام 14 علت خنک نکردن کولر گازی را مطالعه کرده باشید، حالا دیدگاه بهتری نسبت به باد خنک ندادن کولر دارید و باید بهترین تصمیم را در زمان خرابی آن بگیرید. کمک گرفتن از یک تعمیرکار میتواند بهترین تصمیم باشد.
سوالات متداول
خنک نکردن کولر گازی میتواند به 14 دلیل مهم و متفاوت رخ دهد. گرفتگی فیلتر یا لولهها، کثیفی کندانسور، خرابی کمپرسور یا برد الکترونیک، خرابی رله اورلود، خرابی فنها، تنظیمات اشتباه ترموستات، خرابی خازن یا سنسور دما، کمبود یا نشت گاز خنک کننده، انتخاب کولر نامناسب، نصب نادرست اسپلیت و حتی استهلاک ناشی از عمر بالای کولر .
خرابی کولر گازی در بیشتر مواقع از استفاده نادرست کاربر به وجود میآید. استفادهی درست، سرویس به موقع و مدوام، استراحت دادن به دستگاه باعث افزایش طول عمر میشود.
از اصلیترین دلیل خنک نکردن کولر گازی در روزها میتواند ساعات اوج مصرف برق باشد.